Sója je rostlina, konkrétně luštěnina, s vysokým obsahem proteinů. Ve světě sportu je proslavená svými pozitivními vlastnostmi, které plynou z vysokého obsahu určitých aminokyselin. Tyto aminokyseliny pomáhají regeneraci svalů po cvičení a zefektivňují odbourávání tuků. Jejich přínosem pro lidi mimo komunitu vyznavačů sportu je vysoký obsah antioxidantů zodpovědných za snížení rizika vážných onemocnění, jako je například rakovina.
V posledních letech se tvrdilo, že některé zdraví prospěšné látky obsažené v sóje mají chemickou strukturu podobnou ženskému hormonu estrogenu, což by mělo negativní dopad na fyzickou kondici sportovců (nežádoucí zvýšení hladiny estrogenu a snížení hladiny testosteronu, který je částečně zodpovědný za objem svalové hmoty). Nejnovější výzkumy však tato tvrzení popřely, sója tedy nesnižuje hladinu testosteronu, nesnižuje fyzickou výkonnost, naopak rapidně zvyšuje svalový růst a regeneraci. Proto se nyní čistá sója využívá jako přípravek do nejrůznějších výživových doplňků.
* 100 gramů sojového masa obsahuje až 30 gramů přírodních bílkovin bohatých na užitečné aminokyseliny. Jestliže se uvaří v masovém vývaru, nerozpoznáte jeho chuť od skutečného masa.
* Sójové mléko obsahuje látky nezbytné pro činnost mozku, ale disponuje menším množstvím vápníku než mléko kravské.
* Sójová mouka má jednu obrovskou výhodu, tou je nulový obsah cholesterolu. Dá se proto použít do pečiva jako náhražka klasické mouky. Nebudete pak potřebovat vejce a obsah cholesterolu v pečivu se značně sníží.
* Sojanéza je náhražka klasické majonézy, neobsahuje vejce a má velice nízký obsah tuku.
Komentáře k článku
A také má soja další zajímavou vlastnost, a tou je cena a způsob skladování. Sojové kostky BonaVita stojí v Albertu 10 kč za 100 gramů (suché váhy) a nepotřebují se chladit apod., skladují se stejně snadno jako těstoviny a rýže. Což mi připomíná, že se dají vařit v jedné vodě s těstovinami (8 minut) nebo s rýží (15 minut) a je jim to jedno, v obou případech chutnají stejně.
Díky za info :)