Nechali jste se zlákat skladbou nějakého jídelníčku, který vám při honbě za dostatkem plnohodnotných bílkovin denně vnucuje hromady masa, a občas byste také svému žaludku rádi ulevili, ale marně hledáte vhodné alternativy? Uveďme si tedy několik rostlinných výrobků, na které bychom při dodržování pestrosti svých jídelníčků rozhodně neměli zapomínat.
Robi
Robi je směs luštěnin a obilnin vzhledově i chuťově velmi podobná masu a navíc ho v našich kuchyních můžeme podobně i zpracovávat. Je nízkokalorické a oproti masu a jiným živočišným produktům obsahuje také minimum tuků (do 0,1%), což ocení především uživatelé redukčních jídelníčků. Energetická hodnota základní suroviny je okolo 530 kJ ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty masa robi na 100 gramů
Bílkoviny | 21g |
Sacharidy | 11g |
Tuky | 0,1g |
Seitan
Do rukou se nám dostává surovina obsahující pouze obilné (pšeničné) bílkoviny. Podobně jako u robi se příprava seitanu neodlišuje od přípravy běžného masa, jen můžeme počítat s kratší dobou nad vařením strávenou. Pokud se nerozhodnete vytvořit si seitan doma (odlehčeně řešeno smícháním mouky a vody), doporučujeme zakoupit spíše seitan natural, který běžně naleznete v lednicích prodejen se zdravou výživou. Důvod je prostý - již naložené směsi často obsahují rostlinné oleje (většinou panenské), které je škoda znehodnocovat restováním na pánvi, přemýšlíte-li o tomto způsobu přípravy. Energetická hodnota seitanu natural nepřekračuje 490 kJ na 100 gramů.
Nutriční hodnoty seitanu na 100 gramů
Bílkoviny | 26 g |
Sacharidy | 2 g |
Tuky | 1 g |
Tofu
Produkt vyrobený ze sojových bobů. Svojí strukturou a vlastně i výrobou se podobá spíše tvrdému sýru nebo tvarohu. Zakoupit můžeme různě ochucené varianty nebo opět natural jako u výše uvedených produktů, což opět nebude bránit naší fantazii během kulinářských úprav. Energeticky se pohybujeme na 470 kJ ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty sýru tofu na 100 gramů
Bílkoviny | 16 g |
Sacharidy | 7 g |
Tuky | 2,5 g |
Tempeh
Další z řady alternativních mas se vyznačuje také složením pouze sójových bílkovin. Kromě jejich vysokého podílu skýtá tempeh i velké množství vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Fermentační proces výroby jej řadí opět spíše mezi sýry a tentokrát bychom jej mohli srovnávat třeba s hermelínem, protože uvnitř jeho těla je prorostlý ušlechtilou plísní. Dopřát si jej může opravdu kdokoli, od dětí po seniory, sportovce nevyjímaje. Energetická hodnota je blízko k 780 kJ ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty sýru tempeh na 100 gramů
Bílkoviny | 19 g |
Sacharidy | 8 g |
Tuky | 9 g |
Klaso
Jako poslední jsme zvolili klaso, pšeničnou bílkovinu. Vyniká především nízkým obsahem tuku, bohatostí na vlákninu a jednoduchou a rychlou přípravu. Zakoupit ho můžeme jako polotovar, který je dále potřeba tepelně dopřipravit a nebo jako konečný produkt v podobě řízků, klobás či paštik. Průměrná energetická hodnota je 700 kJ.
Nutriční hodnoty výrobku klaso na 100 gramů
Bílkoviny | 22 g |
Sacharidy | 8 g |
Tuky | 4 g |
Kombinujte zdroje rostlinných bílkovin
Jistě mnozí víte, že limitující aminokyselina bílkovin určuje, jaké množství aminokyselin z přijaté stravy organismus opravdu využije například pro opravu potrhaných svalových vláken po náročném tréninku. Protože jsou však obilniny poměrně ochuzené o aminokyselinu lysin a luštěniny o methionin, je důležité, aby se suroviny z obou odvětví navzájem doplňovaly i na našich talířích, pokud se na nich nevyskytuje jiný živočišný produkt. Tímto pravidlem se řídili již naši předci, však jistě znáte tu říkanku…
„Hrách a kroupy to je hloupý, to my máme každý den, ale kroupy z bílé mouky jenom jednou za týden.“Hloupá však byla pouze četnost, nikoli kombinace surovin. Hrách coby luštěnina tak byl v praxi doplněn o obilné kroupy a tím došlo ke zvýšení využitelnosti esenciálních aminokyselin. A že tenkrát chlapi byli opravdu chlapi a i ženy disponovaly dostatkem svalů a minimem podkožního tuku…